1. Na wejście proponuje zielone oliwki, po prostu, wyostrzają apetyt…
  2. Następnie proponuję sushi, na kilka sposobów, wybierzcie według własnych gustów

 

  • sushi „Langusty Ebi”

Potrzebujecie:

450g langust

1l wody

1 szklanka białego wina

1 cytryna

1 mała cebulka

1 łodyga selera naciowego

1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu

Parzymy ryż: Gotujemy 1 szklankę wody, dodajemy 3/4 szklanki ryżu. Przykrywamy i parzymy tak długo aż ryż wchłonie płyn.

W małym rondelku mieszamy 1 1/2 łyżeczki octu, 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki cukru i 1/2 łyżeczki soli, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Polewamy ryż, odstawiamy do wchłonięcia płynu.

Langusty nabijamy na bambusowe pałeczki (mogą być patyczki do szaszłyków). W dużym garnku gotujemy wodę,wino,sok z jednej cytryny,cebule,seler i przyprawy. Nabite langusty wkładamy do gotującego się płynu, kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy, schładzamy zimna woda, zdejmujemy skorupki, zostawiając końce ogonków.

Rozkładamy langusty na kształt motyli, nacinając je wzdłuż środka od wewnętrznej strony (nie przecinając na wylot).

Do nacięć wkładamy małe ilości ryżu. Układamy dekoracyjnie na półmisku. Podajemy z sosem sojowym.

  • Sushi po kalifornijsku

Potrzebujemy:

1 arkusz czarnych, suszonych wodorostów (nori), przekrojony na pół

1 łyżeczka musztardy dijon

1 mały ogórek konserwowy, pokrojony w cienkie plastry

1 awokado, też pokrojone w cienkie plasterki

1 szklankę ugotowanego mięsa z kraba (przy trudnościach z zakupem, można użyć mięso z piersi kurczaka, albo według smaków, odsączonego tuńczyka w sosie własnym)

Ryż przygotowujemy w identyczny sposób, jak w przepisie powyżej.

Na płasko rozłożone nori, nakładamy cienką warstwę ryżu, odwracamy na drugą stronę, smarujemy musztardą.

Układamy warstwy ogórka, awokado i mięsa. Zwijamy roladki. UWAGA… Ciasno rolujemy nasze nori zawijając je w folię do żywności. Chłodzimy w lodowce ok. 2 godz. Kroimy na 8 plasterków.

  • sushi z twarożkiem i wędzonym łososiem

1 arkusz czarnych, suszonych wodorostów (nori) np.format 18/20cm

60g wędzonego łososia

120g twarożku

1 cebula(może być czerwona) pokrojona w cieniutkie paseczki

Ryż przygotowujemy w identyczny sposób, jak w przepisie powyżej.

Nori kładziemy na lekko zwilżonej ściereczce, pokrywamy je bardzo dokładnie cienka warstwa ryżu. Szczelnie zawijamy. Wzdłuż krótszej krawędzi układamy dość duże porcje łososia, obok kładziemy pasek twarożku i cebuli. Wszystko dokładnie rolujemy. Ostrym nożem kroimy w plastry grubościok. 2,5 cm. ( ok. 8 plastow).